Recuperar-te d’abusos sexuals o maltractament

Moltes vegades les persones que han estat víctimes d’abusos no desitgen iniciar un procés de teràpia per la por a recordar i reviure la violència i el maltractament patit. I és comprensible. No és fàcil.

Les conseqüències d’aquestes agressions són múltiples i poden afectar tant a la vida personal, dificultant les relacions afectives sanes, com a la professional, impedint desenvolupar una carrera reeixida tot i tenir potencial, i la social, limitant i fins i tot eliminant les activitats d’oci i les relacions amb amics. I és que en haver viscut episodis d’abús per part d’una altra persona es desenvolupen sentiments com ara desconfiança, culpabilitat, incomprensió, buit existencial i fins a la sensació de ser un “bitxo rar”.

No és fàcil. Per començar, només el fet de buscar ajuda ja és el primer pas. A partir d’allí la teràpia que jo ofereixo consisteix a anar guarint a poc a poc, amb molt de respecte i al ritme adequat, les ferides sofertes en el passat, perquè puguin cicatritzar però també reconstruint el present en incorporar un valor fonamental: el “empoderament personal “, que va generant fortalesa i seguretat.

Els testimonis dels meus pacients confirmen que aquest mètode és realment alliberador, encara que enfrontar-se al passat pugui ser dolorós. Amb l’ajuda de l’apoderament, com a valor i recurs positiu que va dotant de fortalesa, es pot aconseguir el benestar emocional.